SHOWER

-

LOCATION : ALIBAUG
CLIENT : ANJU & TUHIN PARIKH
AREA : -
SCOPE : PRODUCT DESIGN
STATUS : COMPLETED

AMANORA APARTMENT CITY

-

LOCATION : PUNE
CLIENT : -
AREA : 400000 Sq. M
SCOPE : ARCHITECTURAL
STATUS : UNBUILT

MICROBREWERY

-

LOCATION : PUNE
CLIENT : -
AREA : 750 SQ.M
SCOPE : ARCHITECTURAL
STATUS : UNBUILT

SOLAPURI CHADAR

-

LOCATION : SOLAPUR
CLIENT : BALAJI MINES
AREA : -
SCOPE : PRODUCT DESIGN
STATUS : COMPLETED

LUPIN HEAD OFFICE

-

LOCATION : MUMBAI
CLIENT : LUPIN PHARMACEUTICALS
AREA : 400 Sq. M
SCOPE : INTERIOR DESIGN
STATUS : BUILT

COURTYARD HOUSE - ALIBAUG

The Site Alibaug is located on the coast of western Maharashtra across the bay from Mumbai. The site is on a relatively busy road that connects to the main jetty, and is oriented lengthwise in the east-west direction. The site starts as a narrow strip and opens out towards the rear, providing the opportunity to locate the house such that it has complete visual privacy. The approach road goes through the lushly landscaped plot and an existing outhouse before turning towards the front porch of the house. The House The house is positioned along the east-west direction with the sea breeze to maximize the cross ventilation to all the main areas. The entrance façade faces west, while all the rooms and private spaces open to the east orienting the house towards the dramatic views of the hills and away from the harsh western sun. The architectural language of the house draws strongly from traditional Indian architecture but is a modern interpretation. The classic Indian courtyard enclosed by a semi-open verandah inspires the form of the house. Here, the classical rectangular plan is deconstructed into two main Pavilions– a rectangular Living Pavilion and an L- shaped Sleeping Pavilion. The form of the pavilions is similar to the traditional vernacular style with sloping timber roofs to suit the local climate. The two pavilions are slightly skewed in plan, creating a dramatic pause at the entrance, with the views of the garden and hills beyond slowly unfolding. The traditional verandah is transformed into the ‘wrap’, an element that connects the two pavilions and defines the entrance to the house. The columns in the verandah are constructed out of metal to create a visually light motif that also provides a strong contrast with the more traditional form of the pavilions. Painted a bright yellow, the verandah provides a cheerful splash of color in the otherwise muted palette and threads through the structure creating a strong connecting element. The open to sky court between the pavilions becomes a focal point for life in the house. Evoking a fishpond, the courtyard is designed in black polished stone with a playful pattern of swimming fish done in stone inlay work. The graphic was custom designed by the architects and each tile was custom made to bring the pattern to life. Sustainability The clients had a strong vision for the house and the lifestyle that they wanted. Along with a strong preference for a more traditional approach to the built form, they were also keen to use sustainable materials and technology as a part of daily life in their home. The roofs are constructed using traditional building techniques, with a wooden frame and terracotta roofing tiles. The house is not air-conditioned and is naturally ventilated. Using a system of wooden louvered panels that sit just below the roofline, the architects used the natural flow of air to aid cooling in the house – the panels let out heated air and bring in fresh air through the openings below keeping the house significantly cooler throughout the day. White lime plaster is used as the wall finish, creating a permeable, breathing surface that further keeps the house cool and the walls damp free. Elements Flooring: The flooring pattern uses a subtle palette of a beige natural stone in 3 different finishes. The floor is intentionally muted to create a neutral base for the feature colors to shine through. Steel Screens - The courtyards outside all the bathrooms are enveloped in a custom designed Corten steel screen. The three-dimensional screen acts as both protection and visual barrier, while still letting light through. Designed out of a rotated square grid of corten steel, the screen forms a dynamic, sculptural element in the house, creating uniquely different perspectives when viewed from different angles. The wooden roofs, the louvers, the stark white walls, the blue beams, the yellow ceiling and the corten steel screens all come together in one dramatic composition amidst the mango trees and the green landscape.

LOCATION : ALIBAUG
CLIENT : ANJU & TUHIN PARIKH
AREA : 400 Sq. M
SCOPE : ARCHITECTURAL
STATUS : BUILT

SPA DELHI

-

LOCATION : DELHI
CLIENT : -
AREA : 0000 Sq. M
SCOPE : ARCHITECTURAL
STATUS : UNBUILT

BUNGALOW BY THE SEA

The Site Situated along the prominent Carter Road promenade, the site offers unrestricted views of the Arabian Sea on its west. Keeping in mind the tight footprint, existing & future developments around the plot on the East, North & South, the aim is to intertwine sea facing spaces with internal landscaped courts & inward looking spaces that allow for only minimal, strategically placed openings on the other three sides. There is an inevitable need for engineered solutions to prevent ingress of sounds from the busy approach road. An in-depth analysis of coastal weather patterns will determine the active & passive climate response interventions that shall be an integral part of the design process. Responding to the prominence of its neighborhood & affluent context, the design needs to possess an identity that sets it apart from its peers, having its own unique fingerprint in the city skyline, while being an evocative personal abode for its residents. The Design The design draws inspiration from the Nalukettu, a traditional four-sided home adhering to the principles of Vastu. The intent is to create a contemporary urban home which merges age-old wisdom with modern technical expertise. Using a simple courtyard house plan as a template and stacking up its multiple permutations, yields an interesting play of solids and voids. The juxtaposition of enclosed, semi open & open areas impart a sculptural quality to the building, resulting in a series of interactive and evocative spaces enveloped in an exoskeleton of concrete, glass, and steel.

LOCATION : MUMBAI
CLIENT : ALLCARGO
AREA : 700 Sq. M
SCOPE : ARCHITECTURAL
STATUS : UNBUILT

TOKYO MUSIC CENTRE

-

LOCATION : TOKYO
CLIENT : -
AREA : 0000 Sq. M
SCOPE : ARCHITECTURAL
STATUS : UNBUILT

RADDISSON BLU - CHENNAI

-

LOCATION : CHENNAI
CLIENT : VVA HOTELS
AREA : -
SCOPE : ARCHITECTURAL + INTERIOR DESIGN
STATUS : BUILT

MOBIOUS CLUBHOUSE

-

LOCATION : PUNE
CLIENT : KUL
AREA : 0000 Sq. M
SCOPE : ARCHITECTURAL + INTERIOR DESIGN
STATUS : CONCEPTUAL

MAHAPE

-

LOCATION : MUMBAI
CLIENT : -
AREA : -
SCOPE : ARCHITECTURAL
STATUS : UNBUILT

BOMBAY GYMKHANA RENOVATION

-

LOCATION : MUMBAI
CLIENT : BOMBAY GYMKHANA
AREA : 2000 Sq. M
SCOPE : INTERIOR DESIGN
STATUS : UNBUILT

AUTOMATRIX

-

LOCATION : HONGKONG
CLIENT : -
AREA : 24000 Sq. M
SCOPE : ARCHITECTURAL
STATUS : UNBUILT

KG JALI

-

LOCATION : MUMBAI
CLIENT : KG
AREA : -
SCOPE : PRODUCT DESIGN
STATUS : COMPLETED

BALAJI SAROVAR PREMIER

-

LOCATION : SOLAPUR
CLIENT : BALAJI MINES
AREA : 25000 Sq. M
SCOPE : ARCHITECTURAL + INTERIOR DESIGN
STATUS : BUILT

TGB SURAT

-

LOCATION : SURAT
CLIENT : GRAND BHAGWATI
AREA : 30000 Sq. M
SCOPE : ARCHITECTURAL + INTERIOR DESIGN
STATUS : BUILT

EDGE + EDGE : A CASE FOR THE LOVE GROVE WWT PLANT

Introduction The city of Mumbai has always had a unique relationship with water. From it’s beginning as a mere cluster of islands the city was sculpted out of the sea and marshlands to become one of the most densely populated urban settlements in the world. All through its development the city has morphed, shaped and transformed itself and its relationships with water. Today, the only space left for Mumbai to grow is by encroaching upon the few remaining open spaces within it. Within the dense form of the city, the 60 km coastline the waters edge remains the only release and connection to nature. We began our study with the intent to map the coastline of Mumbai and identify the points of discontinuity in its water edges. These were locations where access to the water edge is restricted and the connection with the water is disrupted, and where we could experiment with a unique mix of technology and design to rejuvenate the connection with the water in a sustainable manner. The Site Historically, Love Grove functioned as one of the many sluice gates or outfall points along the coastline of Mumbai. The outfall was from the inland waters after the islands of Malabar and Worli were connected through the great breach then known as Hornby Vellard (presently the Lala Lajpat Rai Road). Initial survey maps of Mumbai show that after the first set of reclamations, the grove was connected to the sewage system and was then a drainage outfall. Further on, a waste water treatment plant was setup in 1842, which functions till date with a daily capacity of 750 million liters per day. At present, water treated from the system is suitable for landscaping purposes, and is supplied to a few parts of the city. The rest of the waste water undergoes primary treatment and is dumped into the sea through a 3km long pipeline under the Love Grove outfall. Presently the outfall is flanked by clusters of slum settlements that have encroached and built upon the reclaimed land (mostly low-lying) up to the high tide line. They are prone to flooding during the monsoons and high tides. Further south from the slums, towards the Haji Ali bay, the area is dotted with private residences and gated housing complexes. The cumulative effect of this is the disconnect between the Worli Sea-face promenade to the north and the Haji Ali Promenade to the south. The Concept To reconnect the waters edge at this site demanded an intervention at dual levels. As this is a critical point in the sewage and waste water treatment, a technological intervention is visualized to bring in a sustainable and ecologically responsive upgrade to the water treatment infrastructure. Layered onto to this is a design intervention that creates a series of public spaces for the city as well as a cohesive waterfront. Edge + Edge creates of juxtaposition of two edge conditions; the water’s edge at Love Grove is reconfigured to create a promenade and community spaces along the slum settlement. An additional promenade is added along the basalt line at an average distance of 60 m from the current edge. The buffer space between these become a series of lagoons, water features that serve a dual purpose of acting as extensions to the existing waste water treatment plant. Water flows through the lagoons, designed at specific heights to allow for treated water to move progressively through. Water reaching the end of the treatment lagoons can be reused for landscaping as well as for drinking. Parallel to the current edge, the new promenade at the outer edges of the lagoons connects the Worli Sea face to Haji Ali promenades and accommodates jogging and cycling tracks along with public spaces like parks and amphitheaters. The outer edge also accommodates sluice valves at strategic locations in case of an overflow thereby protecting the inner edge from the flooding situations that it faces currently.

LOCATION : Mumbai
CLIENT : -
AREA : 1 Million Sq.m
SCOPE : CONCEPTUAL
STATUS : UNBUILT

WALL HOUSE - UDIPI

-

LOCATION : UDIPI
CLIENT : SANDEEP SHETTY
AREA : 400 Sq. M
SCOPE : ARCHITECTURAL
STATUS : BUILT

MOULIN ROUGE

-

LOCATION : PARIS
CLIENT : -
AREA : 3600 Sq. M
SCOPE : ARCHITECTURAL
STATUS : UNBUILT

BIRD LAMP

-

LOCATION : MUMBAI
CLIENT : -
AREA : -
SCOPE : PRODUCT DESIGN
STATUS : COMPLETED

IVY CORPORATE OFFICE AND SHOP

-

LOCATION : MUMBAI
CLIENT : IVY BANQUETS
AREA : 100 Sq. M
SCOPE : INTERIOR DESIGN
STATUS : BUILT

ASTARC CORPORATE OFFICE

-

LOCATION : MUMBAI
CLIENT : ASTARC
AREA : 500 Sq. M
SCOPE : INTERIOR DESIGN
STATUS : BUILT

BIANCA CONFECTIONARY

-

LOCATION : MUMBAI
CLIENT : SAHIL WADHWA
AREA : 60 Sq. M
SCOPE : INTERIOR DESIGN
STATUS : BUILT

RADDISSON BLU - RANCHI

-

LOCATION : RANCHI
CLIENT : VVA HOTELS
AREA : -
SCOPE : ARCHITECTURAL + INTERIOR DESIGN
STATUS : BUILT

SANTA CRUZ GARDEN

-

LOCATION : MUMBAI
CLIENT : -
AREA : -
SCOPE : ARCHITECTURAL
STATUS : UNBUILT

RECLAMATION PARK

-

LOCATION : MUMBAI
CLIENT : -
AREA : -
SCOPE : ARCHITECTURAL
STATUS : UNBUILT

RESIDENCE AT KHANAPARA

-

LOCATION : GUWAHATI
CLIENT : KAMAKHIYA ENTERTAINMENT
AREA : 70000 Sq. M
SCOPE : ARCHITECTURAL
STATUS : UNDER CONSTRUCTION

SUNIL GAVASKAR CRICKET ACADEMY

-

LOCATION : MUMBAI
CLIENT : PMG
AREA : 5000 Sq. M
SCOPE : ARCHITECTURAL + INTERIOR DESIGN
STATUS : CONCEPTUAL

TWISTED SCREEN

-

LOCATION : ALIBAUG
CLIENT : ANJU & TUHIN PARIKH
AREA : -
SCOPE : PRODUCT DESIGN
STATUS : COMPLETED

HOUSE BETWEEN TREES

-

LOCATION : ALIBAUG
CLIENT : AMOL KAPADIA
AREA : 400 Sq. M
SCOPE : ARCHITECTURAL
STATUS : CONCEPTUAL

LIGHT WEB

-

LOCATION : MUMBAI
CLIENT : SAHIL WADHWA
AREA : -
SCOPE : PRODUCT DESIGN
STATUS : COMPLETED

NIFT

-

LOCATION : DELHI
CLIENT : -
AREA : -
SCOPE : ARCHITECTURAL
STATUS : UNBUILT

VILLA DEVELOPMENT

-

LOCATION : BAJPE
CLIENT : SANDEEP SHETTY
AREA : 10 ACRES
SCOPE : MASTER PLAN
STATUS : CONCEPTUAL

About Us

Parallax Design Studio was established in 2005 in Mumbai.

The firm’s approach to creative problem solving begins with the observation and understanding of the unique values of each client.The central concern of the practice is excellence in design, achieved through active collaboration with engineers, consultants, artists and artisans.

The firm deals with a wide range of projects and the work is not restricted to a particular genre. Active participation in design competitions and exhibitions is also encouraged.

Parallax Design Studio finds it important to stay connected to the field of academics and interacts with students through teaching and juries. The firm also encourages internships in architectural design as well as other related fields of graphic design and product design.
Parallax Design Studio collaborates with Prakash Mankar Associates, a renowned hospitality interior design firm based in Mumbai, India.

Meet The Team

PARALLAX

Rohit Mankar

Design Principal

-

Madhavi Joshi

Architect

-

Milaap Koppikar

Senior Interior Designer

-

Nilesh Sankhat

Senior Interior Designer

-

Hardik Dedia

Architect

-

Shruti Shah

Architect

-

Tanvi Bhise

Architect

-

Twisha Jhaveri

Architect

-

Grishma Shah

Architect

-

Lorenzo Fernandes

Architect

-

Rajendra Khopade

Draftsman

-

Paresh Parmar

Draftsman

-

Mahruf Wanware

Draftsman

-

Mubassira Borkar

Draftsman

-

Kanchan Hinduja

Office Manager

-

PMA

Prakash Mankar

Director

-

Arvind Sathaye

Director

-

Renu Sabharwal

Senior Interior Stylist

-

Dnyanesh Mankar

Senior Architect

-

Contact Us

Get in touch with us. Feel Free to use contact below.

Hiring Interns for the Session of November 2019 to May 2020. Email us the Portfolio and look out for a reply!

606, Shree Prasad House, 35th Road, Near Linkway Hotel, Behind National College, TPS - 3, Bandra (West), Mumbai - 400 050.